pondělí 11. května 2015

RC || Bohové Olympu - Neptunův syn

Tak.. když už to je víc než tři týdny, co jsem dočetla poslední díl, tak bych konečně mohla udělat ty recenze..:D
A jen tak mimo mísu - je tady někdo, kdo se ukáže na Světu Knihy v pátek?


 Bohové Olympu – Neptunův synNázev: Bohové Olympu - Neptunův syn
Original: The Heroes of Olympus 2 - The Son of Neptune
Autor: Rick Riodran
Přeložil: Dana Chodilová
Díl: 2/5
Série: Bohové Olympu
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2012 / original 2011 
Žánr: urban fantasy, dobrodružství, humor
Počet stran: 480
Hodnocení obálky: 7/10

Anotace:
Ztracený Percy Jackson se vrací zpět! Ztratil však paměť a neví, kdo je, odkud přišel a jaké je jeho poslání. Z hlubokého spánku se probudil u vlčice Lupy, která jej poslala do Tábora Jupiter, římské obdoby Tábora polokrevných. Všichni kolem ho považují za syna boha Neptuna, římského boha moří.
Společně se dvěma členy tábora je vyslán na Aljašku. Podaří se jim osvobodit boha smrti Thanata, kterého uvěznili obři? Jaké další nebezpečí čeká Percyho, kterému se během cesty začíná vracet paměť?
(z fragment.cz)

Děj:
Znovu se setkáváme se starým známým hrdinou - Percy Jacksonem! Percy si ovšem nic nepamatuje - krom jediného jména. Annabeth. Dostává se do Tábora Jupiter, legie římských polobohů. Setkává se s Hazel a Frankem a než se stačí rozkoukat, stejně jako naši hrdinové v prvním díle se musí vydat na nebezpečnou výpravu - až na Aljašku, do krajiny, kde bohové nemají moc! Podaří se jim osvobodit boha smrti Thanata a obnovit tak přirozený řád věcí?!

Názor:
 Tak, abych pravdu řekla - tenhle díl patří k mým nejoblíbenějším v sérii. Potom mám ještě ráda Znamení Athény i Hádův chrám... (sakra, já mám ráda všechny díly, ale 2.-4. asi nejvíce) tady mi trochu chybí Tábor Polokrevných. Ne že by ho v dalších dílech nějak moc bylo, ale tady se o něm až na pár letmých narážek ani nezmiňuje. Ale největší pozitivum je tu 1) hodně kapitol s Percym, 2) žádný Jason! Muhehe. Áno, jak už jsem psala, nemám ho ráda.
Ohedně děje - Rick si pro nás tentokrát nachystal další várku neuvěřitelných akcí a dobrodružství, hromadu informací z řecké - a nyní hlavně římské - mytologie a to všechno jako vždy podává neuvěřitelně lehce a vtipně. Percy "Chaluhový mozeček" se vrací na scénu a setkáváme se i s novými hrdiny - Hazel a Frankem. Oba jsem měla ráda - postavy pana Riodrana je těžké si neoblíbit - i když nejsou ti úplně "nej" (Percy, Nico a Leo furt vedou...:D A za holky Annabeth, ale té se tenhle díl netýká..).
Percy, ačkoli ztratil paměť, pořád mezi Římany vyčnívá svým tak nějak řeckým chováním. A Hazel s Frankem mají oba také nějaké to temné tajemství.
V tomhle díle se setkáváme i s dvěmi starými známými - samozřejmě Nicem a poté také Reynou, kterou si ale většina z nás nepamatuje - na krátko se ovšem ukázala v druhém díle první Olympské série. Nových postav je také hodně, ale jedna z mála, která dostala alespoň trochu více prostoru je třeba jakýsi "záporák" Oktávián. Augur, k*etén mordující plyšové medvídky, řečeno stručně.
Abychom to shrnuli - kladů bylo hodně - vtip, napětí, řecko-římská mytologie, Percy..., vytkla bych jenom nějaké ty drobné detaily. A taky obálku, ale pravda je, že mi se obecně obálky Riodranových knížek v českém vydání moc nezamlouvají. Radši je vidím jednobarevné bez přebalu.

Hodnocení:

97%
Nemesis Moriko

Ukázka: není k dispozici

Autor:
Rick RiordanRick Riordan se narodil r. 1964. Téměř 15 let působil jako učitel angličtiny a historie na veřejných i soukromých školách v Kalifornii a texaském San Antoniu. Po těžkém rozhodování se povolání učitele vzdal a začal se plně věnovat psaní knih pro děti i dospělé, za které získal řadu cen, mimo jiné i tři nejprestižnější americké literární ceny v žánru mystery. Momentálně žije v San Antoniu se svou manželkou a dvěma syny.
(z databazeknih.cz)
Odkazy:
Recenze 1. / 3. / 4. / 5. dílu (připravuje se)
Zdroje obrázků:
obálka - fragment.cz
autorova fotografie - databázeknih.cz
ostatní obrázky v textu - google

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství FRAGMENT.
Knihu lze zakoupit ZDE.

2 komentáře:

  1. Vypadá opravdu velmi pěkně :)
    PS: U mě na blogu právě probíhá GIVEAWAY, budu moc ráda, když se zapojíš!:)
    http://www.lovies47.cz/2015/04/giveaway-03.html

    OdpovědětVymazat
  2. Celou tuhle novou sérii jsem nečetla, vůbec mě neláká, ale moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat