neděle 17. května 2015

RC || Bohové Olympu - Znamení Athény



 Bohové Olympu – Znamení AthényNázev: Bohové Olympu - Znamení Athény
Original: The Heroes of Olympus 1 - The Mark of Athena
Autor: Rick Riodran
Přeložil: Dana Chodilová
Díl: 3/5
Série: Bohové Olympu
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2013 / original 2011 
Žánr: urban fantasy, dobrodružství, humor
Počet stran: 528
Hodnocení obálky: 7,5/10

Anotace:
Chystá se velké setkání řeckých a římských polobohů. Posádka z Tábora polokrevných vyráží po moři na bitevním korábu Argo do Tábora Jupiter. Jejich plány však narušuje proroctví sedmi, které se začíná naplňovat. Skupina hrdinů se proto musí vydat do rodiště antických bohů, krajiny Mare Nostrum. Podaří se jim nalézt tajemná znamení bohyně Athény, která jim v boji proti zlu pomohou? Gaia, síla mocnější než všichni bohové, se dál probouzí a ohrožuje budoucnost civilizace. Čas ubíhá a posádka Arga se musí vydat do boje za záchranu lidstva...
(z fragment.cz)

Děj:
Setkání řeckých a římských polobohů opět nedopadne zrovna dvakrát úžasně. A zatímco vzteklí římané v čele s Oktáviánem volají po pomstě, naše sedmička polobohů se vydává na nebezpečnou cestu do antických krajů - přímo do Říma! Kam Annabeth vedou tajemná znamení Athény? Dokážou naši hrdinové zachránit uvězněného Nica di Angelo, Hazelina bratra?
Moudrosti dcero, nes samoty břímě,
znamení Athény zahoří v Římě!

Názor:
Jak už jsem psala předtím, u recenze druhého dílu, Znamení Athény spolu s Neptunovým synem mám asi nejradši. I když pravda, je těžké to posoudit.. protože všechny Rickovy knihy jsou fantastické. Vtáhne vás do děje a nepustí a nepustí. Třeba ze Znamení Athény jsem měla přečtených skoro 200 stránek za asi hodinovou cestu autem.
Styl psaní snad ani nemusím rozebírat - je prostě Rickův a řešit ho v recenzi každého dílu je prostě zbytečné. A děj? Jako vždy - plný vtipu a akce, typický krátícím se časem (á la "pět dní na záchranu světa" - motiv z Kaneovské kroniky a další tyhle šibeniční termíny, které se určitě každému, kdo nějakou riodranovku četl, vybaví). Rick přichází stále s novými a novými postavami řeckořímské mytologie a vždycky to dokáže podat svým vlastním, originálním způsobem.
Nyní už tu máme všech sedm hlavních hrdinů pohromadě. A co k nim říct? Percy je prostě Percy - hodný, odvážný, milý a ochotný udělat pro přátele první poslední. Jasona mám ráda čím dál tím míň. Prostě blonďatej superman - co víc k němu říct. Annabeth je v tomhle díle taková uzavřená a neustále hledá Znamení Athény, Leo je super a dělá kraviny jako obvykle (dole můžete najít link na ukázku, která vám, jako správná ukázka takovou ukázku ukáže, hehe). Hazel, Frank, Piper... všichni mají vlastní problémy a na žádného z nich se můj názor od minulých dílů moc nezměnil.
Dalšími postavami jsou třeba trenér Hedge - satyr posedlý bojovými uměními a filmy s Chuckem Norrisem. Dále pak většinou různí bohové a nestvůry. Z těch bohů mě asi nejvíce potěšilo, že se tam objevila Nemesis.
Obálka je taková typická pro tuhle sérii a mi osobně se teda zas tak moc nezamlouvá... připadá mi taková trochu moc umělá. Ale to je jen můj názor a myslím, že v téhle sérii jsou i horší obálky... a vlastně ohledně téhle série ještě patří k těm povedenějším. (I když na obálku posledního dílu fakt nemá).
Takže, abych to shrnula - až na pár drobností není moc co vytknout. Ale když už - tak možná to, že by se některé situace, například putování za Znamením Athény, daly více rozvinout, natáhnout. Za to může to časové presso.

Hodnocení:

97%
Nemesis Moriko

Ukázka: TU

Autor:
Rick RiordanRick Riordan se narodil r. 1964. Téměř 15 let působil jako učitel angličtiny a historie na veřejných i soukromých školách v Kalifornii a texaském San Antoniu. Po těžkém rozhodování se povolání učitele vzdal a začal se plně věnovat psaní knih pro děti i dospělé, za které získal řadu cen, mimo jiné i tři nejprestižnější americké literární ceny v žánru mystery. Momentálně žije v San Antoniu se svou manželkou a dvěma syny.
(z databazeknih.cz)
Odkazy:
Recenze 1. / 2. / 4. / 5. dílu (připravuje se)
Zdroje obrázků:
obálka - fragment.cz
autorova fotografie - databázeknih.cz
ostatní obrázky v textu - google

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství FRAGMENT.
Knihu lze zakoupit ZDE.

Žádné komentáře:

Okomentovat